Thursday, November 5, 2009

Salaam.....
Panggilan Haji telah tiba lagi, menunaikan ibadah panggilan Baitullah.
Tanah suci Mekah hiya Makkatul Mukarramah.

Antara lirik nasyid yang pernah popular suatu masa dulu. Setelah selesai E'dul Fitri maka kita sebagai Muslim akan menunggu pula satu hari lagi yang bahagia iaitu E'dul Adha atau lebih di kenali dengan Hari Raya Qurban. Hari yang penuh sejarah yang diraikan seluruh Muslim sedunia bagi meraikan saudara Muslim yang sedang berkumpul di Arafah sebagai salah satu rukun dalam rukun menunaikan Ibadah Haji. Banyak yang kita telah ketahui dengan Hari Raya ini, antaranya kita dituntut melakukan qurban. Qurban bukan sekadar kita hanya menyembelih binatang yang disyaratkan oleh Syara' tetapi juga dituntut disegi bermacam-macam cara demi Agama Islam dan sesama saudara Muslim, terutamanya saudara kita dalam negara kita ini.

Hari ini juga mengingatkan kita dengan sanak saudara, rakan-rakan yang dapat pergi menunaikan Haji ke Baitullah. Satu tawaran yang tidak mahu dilepaskan walau diganti dengan apa-apa pun melainkan dijemput oleh Allah ke sisiNya. Walau suasananya agak getir dan perit, dengan cuacanya, orang yang ramai terdiri dari berbagai jenis dan kebudayaan dan macam-macam lagi yang akan dihadapi, namun ia akan menambahkan lagi kekuatan keimanan
kepada Allah. Suasana Ibadah Haji juga untuk kita menilai Islam dari senario Global, Islam bukan sekadar hak satu-satu kaum atau bangsa tetapi hak semua makhluk Allah di muka bumi ini.

Di Jabatan kita, JHEAINS, ada juga kakitangan kita yang dapat tawaran ini . Semoga dapat Haji yang Mabrur dan hadiah seperti yang dijanjikan oleh Rasulullah, pulangnya nanti bak bayi yang baru lahir, suci dari segala dosa.

Labbaikalla humma Labbaik, Labbaikala syari kala kalabbaik.
Salaam.....

0 comments: